Dziś zapraszam na kolejne szybkie dzieło mych rąk (i miksera), które rośnie wysokie i doskonale nadaje się jako umilacz czytania.
Nie fotografowałam poszczególnych etapów tworzenia, ale to będzie analogicznie do opublikowanego niedawno ciasta ze śliwkami.
Proste ciasto z borówkami
Składniki (temp. pokojowa, ilość na tortownicę o śr. 22cm):
4 jajka
1/2 szklanki cukru (ja jako szklanek używam "nutellówek")
1/2 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego/cytrynowego/pomarańczowego
ok. 25 dkg borówek (można użyć również jagód lub porzeczek)
Jajka z cukrem ubić mikserem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej ciągle miksując. Wsypać partiami mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia (ja mieszam wcześniej w osobnym naczyniu, właściwie to córa miesza i ma z tego powodu radość ogromną) i wlać parę kropli aromatu. Wymieszać łyżką lub wyłączonym mikserem! Przelać do wyłożonej papierem tortownicy, na wierzchu ułożyć borówki, lekko wciskając w ciasto.
Piec około 75 minut w temperaturze 160 stopni.
Posypać cukrem pudrem.
Informacja dla cukrzyków - zważyć 4ww ciasta (1ww = 25g) a policzyć jako 3ww
Smacznego!
Pyszne! Uwielbiam takie ciasto!
OdpowiedzUsuńJa akurat nie lubię tych owoców, ale podrzucę komuś przepis.
OdpowiedzUsuńMniaaaaaaam <3
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, mniam.... jestem łasuchem, więc to ciasto w sam raz dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńMmm... Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń