Uwierzcie, najchętniej nagród przyznałabym kilka, ale mam tylko jedną "Jeżynową zimę"....
i trafia ona do ....................... Justyny i jej przepisu na Oponki serowe
Serdecznie gratuluję i czekam na maila (w zakładce Współpraca) z adresem do wysyłki.
* * *
A skoro jestem już temacie kulinarnym to muszę się przyznać, że wczoraj popełniłam fajny obiad :) Od dawna chodził za mną filet z kurczaka z pomidorami... Nie bardzo miałam sprecyzowany pomysł co dokładnie zrobić, żeby to pyszne wyszło. Jeszcze 10 lat temu skorzystałabym z książki kucharskiej, ale w dobie Internetu i blogów kulinarnych napotkałam na cudny przepis na TYM blogu (wcześniej nie miałam tam jeszcze okazji być) i po małych modyfikacjach wyszło mi przepyszne, niemal włoskie danie :) To znaczy sos był jakby prosto z Włoch, cały czas o nim myślę i już "straszę" męża, że za tydzień to jemy. Na szczęście nie protestuje :)
SOS |
A tu już z dodanym mięsem |
Sos składa się z pomidorów z puszki (1 puszka), do tego cebula, czosnek (2 ząbki), bazylia, tymianek, oregano (te 3 zioła po 1/2 łyżeczki), sól, pieprz, cukier (1-2 łyżeczki), koncentrat pomidorowy (1 łyżeczka). W przepisie były całe filety (1 duży podwójny), ale dla szybszego zrobienia często robię w kostkę (więcej czasu na inne przyjemności).
Jesień chyba sprzyja kulinarnym eksperymentom. Zamiast tyle siedzieć na słoneczku siedzimy w domu i jemy... A żeby zjeść trzeba ugotować. Stąd wiem, że skuszę się kilkoma Waszymi przepisami.
Też tak macie? Skusiłam Was moim daniem?
Szkoda, że na zdjęciach nie widać aromatu ani smaku....mhmmm....
EDIT: Piszecie, że macie ochotę na to danie, więc pomogę trochę :) Dopisałam już ilości składników - oczywiście można dać wg swojego smaku.
Najpierw na oleju podsmażyłam mięso (żeby było miękkie i potem wraz z sosem krócej się dusiło), odłożyłam na talerz. Na tej samej patelni potem robimy sos: najpierw cebula i czosnek, potem pomidory (można zblendować jak chce się mieć bardziej jednolity sos, ja dałam całe z puszki, były jedynie bez skórek), następnie zioła i przyprawy do smaku oraz koncentrat. Wszystko to ok. 10-15 minut trzymamy na ogniu, żeby sos zgęstniał i nabrał smaku. Potem do sosu dodajemy mięso na kilka minut.
Smacznego!
ale brzmi i wygląda smakowicie :)...spróbuję w najbliższy weekend :)
OdpowiedzUsuńJest smakowite! :) Smacznego
UsuńWygląda pysznie i przede wszystkim wygląda na przepis, który jestem w stanie ogarnąć. :D
OdpowiedzUsuńJest łatwy :) Dasz radę. Poza tym trochę dopisałam w poście
UsuńGratulacje :) A danie wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że skusiłaś daniem! Wygląda i brzmi apetycznie. :) Gratuluję Justynie!
OdpowiedzUsuńsos pomidorowy i kurczak to o każdej porze dnia i nocy :) za mną chodzi ryż z kurczaczkiem na ostro i warzywami. I dziś popełnię taki obiad :D
OdpowiedzUsuńZa ryżem to ja nie przepadam aż tak, ale na ostro z warzywami chętnie bym zjadła :)
UsuńSmakowicie wygląda, aż zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńTakie dania to ja lubię.
OdpowiedzUsuńGratulacje dla Justyny :) Sosik z mięskiem wygląda apetycznie, robię coś podobnego i zajadamy z makaronem :)
OdpowiedzUsuńNormalnie ludzie jadają z ryżem czy makaronem a my wolimy z ziemniakami :) Za pozostałymi dodatkami aż tak nie przepadamy
UsuńSkułaś :))
OdpowiedzUsuńMam kilka produktów a kilka dokupię i może nawet w tym tygodniu to danie przygotuję ;))
Jestem ciekawa wrażeń :)
UsuńGratuluję zwyciężczyni i ....kulinarnej kusicielce ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę z wygranej :)
OdpowiedzUsuń