Dlatego postanowiłam, iż dam Wam do myślenia na zbliżające się wieczory a potem w nagrodę, ktoś w te długie jesienne wieczory będzie mógł poczytać ciekawą książkę.
To moja trzecia przeczytana powieść Sarah Jio i trzecia, którą uwielbiam! Moje wrażenia TUTAJ.
To co - zapraszam do konkursu! Ktoś chce poczytać?
ZASADY:
- Organizatorką konkursu jest właścicielka bloga Ejotkowe postrzeganie świata, czyli ja - Ejotek a książka pochodzi z mojej biblioteczki
- Oświadczam, że nie odnoszę żadnych korzyści materialnych wynikających z organizacji konkursu
- Nagrodą w konkursie jest egzemplarz recenzyjny - widać ten napis na okładce - książki Sarah Jio widocznej na banerze
- Konkurs rozpoczyna się w chwili publikacji posta a kończy 20 listopada 2014 roku o północy
- Wyniki ogłoszę w ciągu 5 dni.
- Jeśli zwycięzca w ciągu 2 dni od dnia publikacji posta z ogłoszeniem wyników nie poda adresu do wysyłki nagrody, wybiorę kolejną osobę.
- W konkursie mogą wziąć udział tylko osoby zamieszkałe na terenie Polski (lub adresem korespondencyjnym).
- Co zrobić by wygrać książkę?
- wpisz w komentarzu "zgłaszam się"
- jeśli zechcesz obserwować bloga - będzie mi miło, ale nie jest to wymagane
- umieść na swoim blogu podlinkowany do tej notki baner (powyżej) - napisz gdzie go znajdę (można też umieścić informację na FB czy w innym miejscu) - będę weryfikować
- podaj swój e-mail
- zadanie konkursowe: Poleć mi (i podaj przepis) w komentarzu potrawę, którą uwielbiasz gotować/piec i którą wszyscy chwalą i uwielbiają (nie musi być typowo jesienna). Wszak to "Kulinarna jesień"!
Powodzenia!
Jasne, że się zgłaszam :)
OdpowiedzUsuńObserwuję jako Monika Piotrowska-Wegner, a czasami jako monweg :)
Baner zaraz na moim blogu http://monweg.blog.onet.pl/ w zakładce Konkursy.
Jak ma być jesienna potrawa, to musi być pożywna i rozgrzewająca.
Zapiekanka z mięsem i ziemniakami. Proporcje na cztery osoby.
Pół kilograma ziemniaków - lekko podgotować w lekko posolonej wodzie. Po wystygnięciu pokroić w plastry, grubości ok. 0,5 cm. 400 gr mięsa mielonego. Podsmażyć na patelni z małą ilością tłuszczu, doprawionego do smaku (indywidualna sprawa). 4 duże cebule, pokroić w półksiężyce i poddusić. 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - dodajemy do przygotowanej cebuli. 200 gr sera żółtego, najlepiej miękkiego. 2 całe jajka, roztrzepane.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy warstwami ziemniaki, mięso, cebulę i ser. I tak na przemian. Na końcu wylewamy jajka. Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 180 stopni i po pół godzinie mamy przepyszną, sycącą zapiekankę. SMACZNEGO!
e-mail monweg@wp.pl
Obserwuję jako Jola
OdpowiedzUsuńjolunia559@wp.pl
Moi znajomi i moja rodzina uwielbia nasz "Garnowiec"
Biorę warzywa jesienne jakie są dostepne i tanie
1 mała główka kapusty
1 kg papryki kolorowej
1 kg pomidorów
1/2 kg cebuli
duży kabaczek lub kilogram cukinii
kiełbasa lub parówki- co kto woli!
1 kg ziemniaków
Olej do smażenia
1 łyżka masła.
Warzywa obieram i kroję w kosteczkę,a kapust szatkuję.Podsmażam na oleju pokrojoną kiełbasę,cebulę,paprykę,kapustę,ziemniaki,obrane ze skórki pomidory.Robię to po kolei zaczynając od kiełabasy i cebuli.Wrzucam wszystko do dość dużego garnka.Gotuję około pół godziny.Pod koniec wrzucam cukinię lub kabaczka pokrojonego w kostkę.Solę i pieprzę do smaku.
Zgłaszam się :)
OdpowiedzUsuńObserwuje jako: Melania
banerek i link umieszczony w zakładce Konkursy
melak@onet.eu
Ja dla odmiany zaproponuje Ci placek, a powiem Ci że jestem beztalenciem do pieczenia, nawet biszkopt potrafię przypalić :) a ten placek zawsze mi wychodzi i wszystkim bardzo smakuje. Skąd go mam? Sama nie wiem, zapisany w zeszycie już od lat jest moim popisowym wypiekiem :D
Ciasto budyniowo - jabłkowe
1,5 kg jabłek
1 kostka masła
4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej i ziemniaczanej
2 łyżki proszku do pieczenia
2 duże (na 3/4 l mleka) budynie waniliowe
1 litr mleka
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami na puch. Nadal ucierając, powoli wsypywać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie ostrożnie wymieszać z piana ubitą z białek. Budyń z obu opakowań ugotować na litrze mleka, dodając pozostały cukier.
3/4 ciasta wyłożyć do natłuszczonej blachy posypanej bułką tartą, na nim rozłożyć kolejno, warstwę jabłek (przed nałożeniem na ciasto odcisnąć sok), gorący budyń i resztę ciasta. Piec 50 min - 180st)
SMACZNEGO :)
Jeszcze nigdy niczego nie piekłam tak na dobrą sprawę, ale skoro ten placek potrafi zrobić każde beztalencie kulinarne, to... zapisuję przepis. :)
UsuńKsiążkę już czytałam i uważam ją za cudną :)
OdpowiedzUsuńhttp://pasion-libros.blogspot.com
Tym razem udziału nie wezmę, ale trzymam kciuki za wszystkich! :)
OdpowiedzUsuńZgłaszam się!
OdpowiedzUsuńObserwuję jako Justyna
e-mail: mylittleworld1111@gmail.com
banerek wstawiłam u siebie na blogu w zakładce konkursy
Z kolei ja podaję Ci przepis na oponki serowe, które z pewnością umilą jesienne, długie wieczory. Ich wykonanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu, a dzięki temu zostanie go więcej na czytanie! :)
OPONKI SEROWE:
Składniki: 0,5kg twarogu, 0,5kg mąki, szklanka cukru, 3 jaja, łyżeczka proszku do pieczenia oraz olej do smażenia.
Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu należy je porcjować, rozwałkowywać i szklanką wycinać kółka, a następnie kieliszkiem wyciąć w tym kółku dziurkę. W płaskim naczyniu bądź na patelni rozgrzać olej i smażyć aż się zarumienią. Taa daam i oponki gotowe! :)
Zgłaszam się :)
OdpowiedzUsuńObserwuję jako: Czarne Espresso
Banner po prawej stronie mojego bloga http://czarneespresso.blogspot.com/
E-mail: czarneespresso@gmail.com
Przepis znalazłam kiedyś na jednym z blogów i odtąd stale gości u mnie na stole :)
Kurczak z makaronem i suszonymi pomidorami w kremowym sosie
Potrzebujemy:
- makaron – w zależności od ilości osób i upodobań – ja wzięłam rurki
- podwójna pierś kurczka
- ok. 14-16 sztuk suszonych pomidorów
- oliwa (olej) z zalewy pomidorów
- pół opakowania serka mascarpone (ok.125 g)
- sól
- ewentualnie ser (np. parmezan) do posypania potrawy – ja nie dałam
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, al dente. Mięso kroimy w kostkę, zalewamy ok. 2 łyżkami oliwy z pomidorów, odstawiamy na pół godziny. W tym czasie kroimy pomidory w paseczki. Kurczaka usmażyć na patelni, gdy będzie miękki dodać pomidory, mascarpone, posolić do smaku. Mieszać na delikatnym ogniu jeszcze ok. 2 minut. Wymieszać z makaronem. Gotowe:)
A zdjęcie potrawy można zobaczyć na moim blogu: http://czarneespresso.blogspot.com/2013/05/kurczak-z-makaronem-i-suszonymi.html
Zgłaszam się ;)
OdpowiedzUsuńObserwuje jako : Alex x
Banner : http://ksiazkowniaa.blogspot.com/p/konkursy.html
E-mail : alexxxisqu@gmail.com
Mój ulubiony, ukochany przepis z grzybkami!:)
Ziemniaczana zapiekanka z grzybami leśnymi.
Składniki :
ziemniaki - 8 szt
grzyby świeże - 250 g
śmietana 12% - 200 g
jajko - 2 szt
por - 1 szt, tylko biała część
czosnek - 1 ząbek
rozmaryn - świeży, 1 łyżeczka lub 1/2 łyżeczki suszonego
tymianek - kilaka gałązek
sól, pieprz - do smaku
olej - 2 łyżki
Sposób przygotowania :
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, uważając, żeby nie były zbyt miękkie. Obierz ze skórki (najłatwiej to zrobić, gdy są jeszcze lekko ciepłe). Pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekany por i czosnek,dorzuć grzyby pokrojone w kostkę oraz rozmaryn. Smaż, aż składniki będą miękkie. Przypraw solą i pieprzem.
Na dno tortownicy (lub innego naczynia do zapiekania) wyłóż 2/3 ziemniaków, układając dokładnie obok siebie plastry. Następnie wyłóż grzyby, na nich zaś resztę ziemniaków (nie mają zakrywać szczelnie całej zapiekanki).
Jajka połącz ze śmietaną, przypraw do smaku. Mieszanką polej grzyby i ziemniaki. Wstaw do pieca nagrzanego do 180 oC, piecz aż wierzch będzie zarumieniony. Przed podaniem odczekaj kilka minut, żeby zapiekanka lepiej związała. Posypany listkami tymianku.
Przepyszna!
Życzę smacznego ;)
Pozdrawiam!
Ewelka, ja mam nadzieję, że Ty będziesz te potrawy testować, fotografować i zdawać nam tu fotorelację z gotowania i konsumowania.
OdpowiedzUsuńZgłaszam się :)
OdpowiedzUsuńObserwuję jako: Cora Linn
e-mail: coralinn2907@gmail.com
baner: https://plus.google.com/107315240770702532691/posts/dF9MVTTr86Z
Przepis na pyszną zupę jesienną:
Składniki na 2 osoby:
• 5 dag chudego wędzonego boczku (np. duńskiego)
• 1 por (ok. 20 dag)
• 1 puszka czerwonej fasolki
• 1 puszka białej fasolki
• 1 kostka rosołowa drobiowa
• 2 łyżki keczupu lub koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka cukru
• pieprz ziołowy
• sól
Fasolkę należy przepłukać wcześniej w wodzie.
W garnku zagotować 1 litr wody z kostką rosołową.
Na patelni na oleju rozgrzewa się pokrojony w plasterki boczek i pokrojony w krążki por, razem mieszając (parę minut).
Podsmażony boczek i por należy wrzucić do garnka z wodą i rosołem.
Następnie należy wrzucić białą i czerwoną fasolkę i dodać 1 łyżkę cukru.
Zupę gotuje się ok. 15 – 20 min.
Ok. 5 – 10 min. przed końcem gotowania należy dodać keczup/koncentrat pomidorowy, sól
i pieprz.
Do zupy świetnie nadają się grzanki lub tosty.
Smacznego!
Pozdrawiam serdecznie :)
Zgłaszam się!
OdpowiedzUsuńBanerek na: http://wonderlandof-books.blogspot.com
E-mail: theworldofbook@gmail.com
Dwa miesiące temu zrobiłam mamie tor na urodziny i do teraz jestem z niego dumna, więc pochwalę się i wyślę Tobie zdjęcia :)
Oto przepis:
Składniki:
Biszkopt (na tortownicę o średnicy 26cm):
5 jajek – osobno żółtka i białka
szczypta soli
150g cukru
130g mąki pszennej
80g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
150g dżemu z czerwonej porzeczki
2/3 szklanki soku pomarańczowego do nasączenia biszkoptu (najlepiej świeżo wyciśniętego, możemy 1/3 zastąpić wodą)
Masa:
2 pomarańcze
100ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
60g cukru (można dosłodzić)
8 łyżeczek żelatyny
250g mielonego twarogu (użyłam gotowego na sernik)
250ml maślanki
500ml śmietanki 30%
Dekoracja:
150ml śmietanki 30%
1/2 opakowania fixu do śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
1-2 pomarańcze
20g płatków migdałowych
kandyzowana skórka cytrynowa
perełki cukrowe
Biszkopt:
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Białka ubić ze szczyptą soli, ciągle miksując, stopniowo wsypać połowę cukru. Ubijać, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.
3. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać aromat śmietankowy, wymieszać.
4. Do żółtek dodać białko, delikatnie i krótko wymieszać. W paru partiach dodać mąkę bardzo delikatnie, ale mieszając dokładnie.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.
6. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie na pół. Jeden krążek znów otoczyć obręczą tortownicy. Każdą część biszkoptu nasączyć sokiem pomarańczowym, a następnie posmarować dżemem.
Masa:
7. Umyć, a następnie obrać dwie pomarańcze. Cząstki pomarańczy obrać z przezroczystych skórek i drobno pokroić.
8. Do rondelka wlać 100ml soku pomarańczowego, dodać cukier, drobno pokrojone pomarańcze i zagotować, zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Sok przecedzić (ale nic nie wyrzucać osączonych pomarańczy) i dodać do niego żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści.
9. Twaróg utrzeć i powoli wlewać do niego żelatynę, ciągle mieszając. Dodać maślankę i wcześniej osączone pomarańcze ,wymieszać.
10. Śmietankę ubić i wymieszać z tężejącą masą pomarańczową.
Tort:
11. Połowę tężejącej masy nałożyć na biszkopt w tortownicy, przykryć drugim biszkoptem dżemem do dołu i na wierzch wyłożyć resztę kremu. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.
12. Śmietankę ubić z fixem i cukrem waniliowym. Tort wyjąć ostrożnie z tortownicy. Brzeg posmarować ubitą śmietanką. Pomarańcze pokroić na plasterki, jeden naciąć i zawinąć, położyć na środku tortu (jak na zdjęciu). Resztę plasterków przepołowić i ułożyć naokoło tortu. Brzeg posypać płatkami migdałowymi i ozdobić kandyzowaną skórką cytrynową oraz perełkami. Przechowywać w lodówce.
Mam nadzieję, że ten przepis Ci się przyda.
Pozdrawiam!
Zgłaszam się!
OdpowiedzUsuńmartucha180@tlen.pl
Banerek tutaj: http://atramentowomi.blogspot.com/p/konkursowo.html
Placki ziemniaczane ze słonecznikiem
W zależności od ilości osób obrać kilka dużych ziemniaków, część starkować na drobnej tarce, a część na tarce z dużymi oczkami. Dodać trochę mąki (w zależności od ilości wody w ziemniakach), 2 jajka, trochę śmietany do zup lub ewentualnie mleko, całość dobrze posolić i dokładnie wymieszać. Na koniec powoli dosypywać łuskany słonecznik, żeby nie przedobrzyć. Lepiej trochę za mało słonecznika w cieście niż za dużo. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rumiany kolor. Smacznego!
Zgłaszam się
OdpowiedzUsuńE-mail: sylwka.sk91@wp.pl
Udostępniłam w google +
A oto przepis na moją ulubioną sałatkę z suszonych pomidorów:)
Składniki:
Mix sałat ( latem można użyć tych w ogródka)
Pierś z kurczaka,
Pomidory suszone w oleju,
Ser żółty,
Pestki z dyni
Sos:
6 łyżek oleju,
2 łyżki octu winnego,
3 łyżeczki musztardy miodowej,
3 łyżeczki miodu,
3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie podsmażamy pestki (najlepiej na oliwie z oliwek wtedy są smaczniejsze) i również odstawiamy do wystygnięcia. Pomidorki kroimy w kostkę, ser żółty tarkujemy na tarce o dużych oczkach i całość mieszamy z sałatami, kurczakiem i pestkami z dyni. Całość zalewany sosem. Dokładnie mieszamy składniki i sałatka jest gotowa do zjedzenia, z burzą smaków. :)
Zgłaszam się
OdpowiedzUsuńzosiasamosia.k@wp.pl
KARKÓWKA Z WARZYWAMI
• ½ kg karkówki
• 1 łyżka majeranku
• 3 łyżki przyprawy do mięsa
• 12 łyżek czosnku granulowanego
• przyprawa do karkówki
• 4 łyżki majonezu
• 4 łyżki keczupu
• 2 cebule
• 20 dkg pieczarek
• Czerwona papryka
• 20 dkg żółtego sera
Przygotowanie:
1. Przyprawy mieszamy. Karkówkę kroimy w plastry i obtaczamy w przyprawach z obu stron. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie obsmażamy na oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1 godzinę w temp. Ok. 180oC.
2. Majonez mieszamy z keczupem. Paprykę kroimy w cienkie paski, a cebulę i pieczarki w cienkie talarki. Karkówkę smarujemy sosem majonezowo – keczupowym. Posypujemy warzywami (świeżymi) i pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Następnie posypujemy startym serem i zapiekamy, aż ser się roztopi.
Udostępniłam w google+ :)