Strony

sobota, 11 października 2014

Jesienny konkurs u Ejotka "Kulinarna jesień"

Dawno nie było u mnie konkursu :P
Dlatego postanowiłam, iż dam Wam do myślenia na zbliżające się wieczory a potem w nagrodę, ktoś w te długie jesienne wieczory będzie mógł poczytać ciekawą książkę.
To moja trzecia przeczytana powieść Sarah Jio i trzecia, którą uwielbiam! Moje wrażenia TUTAJ.

To co - zapraszam do konkursu! Ktoś chce poczytać?






ZASADY:


  1. Organizatorką konkursu jest właścicielka bloga Ejotkowe postrzeganie świata, czyli ja - Ejotek a książka pochodzi z mojej biblioteczki 
  2. Oświadczam, że nie odnoszę żadnych korzyści materialnych wynikających z organizacji konkursu
  3. Nagrodą w konkursie jest egzemplarz recenzyjny - widać ten napis na okładce - książki Sarah Jio widocznej na banerze
  4. Konkurs rozpoczyna się w chwili publikacji posta a kończy 20 listopada 2014 roku o północy 
  5. Wyniki ogłoszę w ciągu 5 dni.
  6. Jeśli zwycięzca w ciągu 2 dni od dnia publikacji posta z ogłoszeniem wyników nie poda adresu do wysyłki nagrody, wybiorę kolejną osobę.
  7. W konkursie mogą wziąć udział tylko osoby zamieszkałe na terenie Polski (lub adresem korespondencyjnym).
  8. Co zrobić by wygrać książkę? 
  • wpisz w komentarzu "zgłaszam się"
  • jeśli zechcesz obserwować bloga - będzie mi miło, ale nie jest to wymagane
  • umieść na swoim blogu podlinkowany do tej notki baner (powyżej) - napisz gdzie go znajdę (można też umieścić informację na FB czy w innym miejscu) - będę weryfikować
  • podaj swój e-mail 
  • zadanie konkursowe: Poleć mi (i podaj przepis) w komentarzu potrawę, którą uwielbiasz gotować/piec i którą wszyscy chwalą i uwielbiają (nie musi być typowo jesienna). Wszak to "Kulinarna jesień"!
Potrzebuję nowej inspiracji, ale nie z książek kucharskich, ale ot, z życia. Nie trzeba (choć można) podać ilości składników, ale składniki owszem. Można też opisać potrawę, tak by mnie do niej przekonać, skusić i wygrać! Mój mail chętnie zaś przyjmie fotki potraw - jeśli będziecie mieli ochotę :)


Powodzenia!

15 komentarzy:

  1. Jasne, że się zgłaszam :)
    Obserwuję jako Monika Piotrowska-Wegner, a czasami jako monweg :)
    Baner zaraz na moim blogu http://monweg.blog.onet.pl/ w zakładce Konkursy.
    Jak ma być jesienna potrawa, to musi być pożywna i rozgrzewająca.
    Zapiekanka z mięsem i ziemniakami. Proporcje na cztery osoby.
    Pół kilograma ziemniaków - lekko podgotować w lekko posolonej wodzie. Po wystygnięciu pokroić w plastry, grubości ok. 0,5 cm. 400 gr mięsa mielonego. Podsmażyć na patelni z małą ilością tłuszczu, doprawionego do smaku (indywidualna sprawa). 4 duże cebule, pokroić w półksiężyce i poddusić. 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - dodajemy do przygotowanej cebuli. 200 gr sera żółtego, najlepiej miękkiego. 2 całe jajka, roztrzepane.
    Do naczynia żaroodpornego wykładamy warstwami ziemniaki, mięso, cebulę i ser. I tak na przemian. Na końcu wylewamy jajka. Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 180 stopni i po pół godzinie mamy przepyszną, sycącą zapiekankę. SMACZNEGO!
    e-mail monweg@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Obserwuję jako Jola
    jolunia559@wp.pl
    Moi znajomi i moja rodzina uwielbia nasz "Garnowiec"
    Biorę warzywa jesienne jakie są dostepne i tanie
    1 mała główka kapusty
    1 kg papryki kolorowej
    1 kg pomidorów
    1/2 kg cebuli
    duży kabaczek lub kilogram cukinii
    kiełbasa lub parówki- co kto woli!
    1 kg ziemniaków
    Olej do smażenia
    1 łyżka masła.
    Warzywa obieram i kroję w kosteczkę,a kapust szatkuję.Podsmażam na oleju pokrojoną kiełbasę,cebulę,paprykę,kapustę,ziemniaki,obrane ze skórki pomidory.Robię to po kolei zaczynając od kiełabasy i cebuli.Wrzucam wszystko do dość dużego garnka.Gotuję około pół godziny.Pod koniec wrzucam cukinię lub kabaczka pokrojonego w kostkę.Solę i pieprzę do smaku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgłaszam się :)
    Obserwuje jako: Melania
    banerek i link umieszczony w zakładce Konkursy
    melak@onet.eu

    Ja dla odmiany zaproponuje Ci placek, a powiem Ci że jestem beztalenciem do pieczenia, nawet biszkopt potrafię przypalić :) a ten placek zawsze mi wychodzi i wszystkim bardzo smakuje. Skąd go mam? Sama nie wiem, zapisany w zeszycie już od lat jest moim popisowym wypiekiem :D

    Ciasto budyniowo - jabłkowe
    1,5 kg jabłek
    1 kostka masła
    4 jajka
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej i ziemniaczanej
    2 łyżki proszku do pieczenia
    2 duże (na 3/4 l mleka) budynie waniliowe
    1 litr mleka

    Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami na puch. Nadal ucierając, powoli wsypywać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie ostrożnie wymieszać z piana ubitą z białek. Budyń z obu opakowań ugotować na litrze mleka, dodając pozostały cukier.
    3/4 ciasta wyłożyć do natłuszczonej blachy posypanej bułką tartą, na nim rozłożyć kolejno, warstwę jabłek (przed nałożeniem na ciasto odcisnąć sok), gorący budyń i resztę ciasta. Piec 50 min - 180st)

    SMACZNEGO :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nigdy niczego nie piekłam tak na dobrą sprawę, ale skoro ten placek potrafi zrobić każde beztalencie kulinarne, to... zapisuję przepis. :)

      Usuń
  4. Książkę już czytałam i uważam ją za cudną :)
    http://pasion-libros.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Tym razem udziału nie wezmę, ale trzymam kciuki za wszystkich! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgłaszam się!
    Obserwuję jako Justyna
    e-mail: mylittleworld1111@gmail.com
    banerek wstawiłam u siebie na blogu w zakładce konkursy

    Z kolei ja podaję Ci przepis na oponki serowe, które z pewnością umilą jesienne, długie wieczory. Ich wykonanie jest bardzo łatwe i nie zajmuje dużo czasu, a dzięki temu zostanie go więcej na czytanie! :)

    OPONKI SEROWE:
    Składniki: 0,5kg twarogu, 0,5kg mąki, szklanka cukru, 3 jaja, łyżeczka proszku do pieczenia oraz olej do smażenia.
    Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu należy je porcjować, rozwałkowywać i szklanką wycinać kółka, a następnie kieliszkiem wyciąć w tym kółku dziurkę. W płaskim naczyniu bądź na patelni rozgrzać olej i smażyć aż się zarumienią. Taa daam i oponki gotowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zgłaszam się :)
    Obserwuję jako: Czarne Espresso
    Banner po prawej stronie mojego bloga http://czarneespresso.blogspot.com/
    E-mail: czarneespresso@gmail.com

    Przepis znalazłam kiedyś na jednym z blogów i odtąd stale gości u mnie na stole :)
    Kurczak z makaronem i suszonymi pomidorami w kremowym sosie
    Potrzebujemy:
    - makaron – w zależności od ilości osób i upodobań – ja wzięłam rurki
    - podwójna pierś kurczka
    - ok. 14-16 sztuk suszonych pomidorów
    - oliwa (olej) z zalewy pomidorów
    - pół opakowania serka mascarpone (ok.125 g)
    - sól
    - ewentualnie ser (np. parmezan) do posypania potrawy – ja nie dałam
    Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, al dente. Mięso kroimy w kostkę, zalewamy ok. 2 łyżkami oliwy z pomidorów, odstawiamy na pół godziny. W tym czasie kroimy pomidory w paseczki. Kurczaka usmażyć na patelni, gdy będzie miękki dodać pomidory, mascarpone, posolić do smaku. Mieszać na delikatnym ogniu jeszcze ok. 2 minut. Wymieszać z makaronem. Gotowe:)

    A zdjęcie potrawy można zobaczyć na moim blogu: http://czarneespresso.blogspot.com/2013/05/kurczak-z-makaronem-i-suszonymi.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Zgłaszam się ;)
    Obserwuje jako : Alex x
    Banner : http://ksiazkowniaa.blogspot.com/p/konkursy.html
    E-mail : alexxxisqu@gmail.com

    Mój ulubiony, ukochany przepis z grzybkami!:)
    Ziemniaczana zapiekanka z grzybami leśnymi.

    Składniki :

    ziemniaki - 8 szt
    grzyby świeże - 250 g
    śmietana 12% - 200 g
    jajko - 2 szt
    por - 1 szt, tylko biała część
    czosnek - 1 ząbek
    rozmaryn - świeży, 1 łyżeczka lub 1/2 łyżeczki suszonego
    tymianek - kilaka gałązek
    sól, pieprz - do smaku
    olej - 2 łyżki

    Sposób przygotowania :
    Ziemniaki ugotuj w mundurkach, uważając, żeby nie były zbyt miękkie. Obierz ze skórki (najłatwiej to zrobić, gdy są jeszcze lekko ciepłe). Pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm.
    Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekany por i czosnek,dorzuć grzyby pokrojone w kostkę oraz rozmaryn. Smaż, aż składniki będą miękkie. Przypraw solą i pieprzem.
    Na dno tortownicy (lub innego naczynia do zapiekania) wyłóż 2/3 ziemniaków, układając dokładnie obok siebie plastry. Następnie wyłóż grzyby, na nich zaś resztę ziemniaków (nie mają zakrywać szczelnie całej zapiekanki).
    Jajka połącz ze śmietaną, przypraw do smaku. Mieszanką polej grzyby i ziemniaki. Wstaw do pieca nagrzanego do 180 oC, piecz aż wierzch będzie zarumieniony. Przed podaniem odczekaj kilka minut, żeby zapiekanka lepiej związała. Posypany listkami tymianku.

    Przepyszna!
    Życzę smacznego ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ewelka, ja mam nadzieję, że Ty będziesz te potrawy testować, fotografować i zdawać nam tu fotorelację z gotowania i konsumowania.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zgłaszam się :)
    Obserwuję jako: Cora Linn
    e-mail: coralinn2907@gmail.com
    baner: https://plus.google.com/107315240770702532691/posts/dF9MVTTr86Z

    Przepis na pyszną zupę jesienną:

    Składniki na 2 osoby:

    • 5 dag chudego wędzonego boczku (np. duńskiego)
    • 1 por (ok. 20 dag)
    • 1 puszka czerwonej fasolki
    • 1 puszka białej fasolki
    • 1 kostka rosołowa drobiowa
    • 2 łyżki keczupu lub koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka cukru
    • pieprz ziołowy
    • sól

    Fasolkę należy przepłukać wcześniej w wodzie.
    W garnku zagotować 1 litr wody z kostką rosołową.
    Na patelni na oleju rozgrzewa się pokrojony w plasterki boczek i pokrojony w krążki por, razem mieszając (parę minut).
    Podsmażony boczek i por należy wrzucić do garnka z wodą i rosołem.
    Następnie należy wrzucić białą i czerwoną fasolkę i dodać 1 łyżkę cukru.
    Zupę gotuje się ok. 15 – 20 min.
    Ok. 5 – 10 min. przed końcem gotowania należy dodać keczup/koncentrat pomidorowy, sól
    i pieprz.

    Do zupy świetnie nadają się grzanki lub tosty.

    Smacznego!

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zgłaszam się!
    Banerek na: http://wonderlandof-books.blogspot.com
    E-mail: theworldofbook@gmail.com

    Dwa miesiące temu zrobiłam mamie tor na urodziny i do teraz jestem z niego dumna, więc pochwalę się i wyślę Tobie zdjęcia :)

    Oto przepis:

    Składniki:

    Biszkopt (na tortownicę o średnicy 26cm):
    5 jajek – osobno żółtka i białka
    szczypta soli
    150g cukru
    130g mąki pszennej
    80g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego

    Dodatkowo:
    150g dżemu z czerwonej porzeczki
    2/3 szklanki soku pomarańczowego do nasączenia biszkoptu (najlepiej świeżo wyciśniętego, możemy 1/3 zastąpić wodą)

    Masa:
    2 pomarańcze
    100ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
    60g cukru (można dosłodzić)
    8 łyżeczek żelatyny
    250g mielonego twarogu (użyłam gotowego na sernik)
    250ml maślanki
    500ml śmietanki 30%

    Dekoracja:
    150ml śmietanki 30%
    1/2 opakowania fixu do śmietany
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1-2 pomarańcze
    20g płatków migdałowych
    kandyzowana skórka cytrynowa
    perełki cukrowe

    Biszkopt:
    1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

    2. Białka ubić ze szczyptą soli, ciągle miksując, stopniowo wsypać połowę cukru. Ubijać, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca.

    3. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać aromat śmietankowy, wymieszać.

    4. Do żółtek dodać białko, delikatnie i krótko wymieszać. W paru partiach dodać mąkę bardzo delikatnie, ale mieszając dokładnie.

    5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.

    6. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie na pół. Jeden krążek znów otoczyć obręczą tortownicy. Każdą część biszkoptu nasączyć sokiem pomarańczowym, a następnie posmarować dżemem.

    Masa:
    7. Umyć, a następnie obrać dwie pomarańcze. Cząstki pomarańczy obrać z przezroczystych skórek i drobno pokroić.

    8. Do rondelka wlać 100ml soku pomarańczowego, dodać cukier, drobno pokrojone pomarańcze i zagotować, zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut do przestygnięcia. Sok przecedzić (ale nic nie wyrzucać osączonych pomarańczy) i dodać do niego żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści.

    9. Twaróg utrzeć i powoli wlewać do niego żelatynę, ciągle mieszając. Dodać maślankę i wcześniej osączone pomarańcze ,wymieszać.

    10. Śmietankę ubić i wymieszać z tężejącą masą pomarańczową.

    Tort:
    11. Połowę tężejącej masy nałożyć na biszkopt w tortownicy, przykryć drugim biszkoptem dżemem do dołu i na wierzch wyłożyć resztę kremu. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.

    12. Śmietankę ubić z fixem i cukrem waniliowym. Tort wyjąć ostrożnie z tortownicy. Brzeg posmarować ubitą śmietanką. Pomarańcze pokroić na plasterki, jeden naciąć i zawinąć, położyć na środku tortu (jak na zdjęciu). Resztę plasterków przepołowić i ułożyć naokoło tortu. Brzeg posypać płatkami migdałowymi i ozdobić kandyzowaną skórką cytrynową oraz perełkami. Przechowywać w lodówce.

    Mam nadzieję, że ten przepis Ci się przyda.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zgłaszam się!
    martucha180@tlen.pl
    Banerek tutaj: http://atramentowomi.blogspot.com/p/konkursowo.html

    Placki ziemniaczane ze słonecznikiem
    W zależności od ilości osób obrać kilka dużych ziemniaków, część starkować na drobnej tarce, a część na tarce z dużymi oczkami. Dodać trochę mąki (w zależności od ilości wody w ziemniakach), 2 jajka, trochę śmietany do zup lub ewentualnie mleko, całość dobrze posolić i dokładnie wymieszać. Na koniec powoli dosypywać łuskany słonecznik, żeby nie przedobrzyć. Lepiej trochę za mało słonecznika w cieście niż za dużo. Dokładnie wymieszać. Smażyć na rumiany kolor. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zgłaszam się
    E-mail: sylwka.sk91@wp.pl
    Udostępniłam w google +

    A oto przepis na moją ulubioną sałatkę z suszonych pomidorów:)
    Składniki:
    Mix sałat ( latem można użyć tych w ogródka)
    Pierś z kurczaka,
    Pomidory suszone w oleju,
    Ser żółty,
    Pestki z dyni

    Sos:
    6 łyżek oleju,
    2 łyżki octu winnego,
    3 łyżeczki musztardy miodowej,
    3 łyżeczki miodu,
    3 ząbki czosnku

    Przygotowanie:
    Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie podsmażamy pestki (najlepiej na oliwie z oliwek wtedy są smaczniejsze) i również odstawiamy do wystygnięcia. Pomidorki kroimy w kostkę, ser żółty tarkujemy na tarce o dużych oczkach i całość mieszamy z sałatami, kurczakiem i pestkami z dyni. Całość zalewany sosem. Dokładnie mieszamy składniki i sałatka jest gotowa do zjedzenia, z burzą smaków. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zgłaszam się
    zosiasamosia.k@wp.pl

    KARKÓWKA Z WARZYWAMI
    • ½ kg karkówki
    • 1 łyżka majeranku
    • 3 łyżki przyprawy do mięsa
    • 12 łyżek czosnku granulowanego
    • przyprawa do karkówki
    • 4 łyżki majonezu
    • 4 łyżki keczupu
    • 2 cebule
    • 20 dkg pieczarek
    • Czerwona papryka
    • 20 dkg żółtego sera

    Przygotowanie:
    1. Przyprawy mieszamy. Karkówkę kroimy w plastry i obtaczamy w przyprawach z obu stron. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie obsmażamy na oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 1 godzinę w temp. Ok. 180oC.

    2. Majonez mieszamy z keczupem. Paprykę kroimy w cienkie paski, a cebulę i pieczarki w cienkie talarki. Karkówkę smarujemy sosem majonezowo – keczupowym. Posypujemy warzywami (świeżymi) i pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Następnie posypujemy startym serem i zapiekamy, aż ser się roztopi.

    Udostępniłam w google+ :)

    OdpowiedzUsuń

Przeczytałaś/-łeś to co napisałam, napisz co o tym myślisz, będzie mi miło :)

Zastrzegam sobie prawo do usuwania komentarzy anonimowych, obraźliwych i spamu.