piątek, 18 listopada 2016
Placek z jabłkami babci Heleny - najprostszy na świecie
Skończyły się śliwki i borówki, które były bohaterami prostych ciast w poprzednich kulinarnych postach.
Dlatego dziś będzie o placku z jabłkami z przepisu babci Heleny, czyli mojej mamy :) To chyba najprostsze ciasto z jabłkami, o którym słyszałam... Choć niestety moje nie wyrasta tak wysoko jak w oryginale...
Składniki:
1 kg jabłek
2,5 szklanki mąki
6 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel olejku cytrynowego lub pomarańczowego
Przypominam iż, w tym przepisie kiedy mowa o szklankach, są to nutellówki
Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą - u mnie w wersji z papierem do pieczenia., który dla ułatwienia sobie pracy przypięłyśmy z córą do formy :) Obrane i pokrojone w "plasterki" jabłka powrzucać do formy - nie układać!
Całe jajka utrzeć z cukrem (ja robię to mikserem) na jasną puszystą masę.
Dodać olejek, mąkę, proszek do pieczenia i lekko wymieszać łyżką.
Wylać na jabłka. Piec w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut.
Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Informacja dla diabetyków - należy zważyć 4 WW ciasta a policzyć jak 3,5 WW
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Prostu, a jaki pyszny ;)
OdpowiedzUsuńI jak szybko ubywa... :)
UsuńDaj kawałek! Aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :)
UsuńBrzmi pysznie :-) Nie ma tu tłuszczu? A ciasto będzie mięciutkie?
OdpowiedzUsuńTłuszczu jak widzisz całkowicie brak :) A ciasto jest pyszne i może nawet wyjdzie Ci bardziej pulchne niż moje :) Mięciutkie jest, twardego moje dziecię by nie zjadło :D
UsuńUwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami, więc zajadałabym się tym! :)
OdpowiedzUsuńTo ja polecam Ci upiec od razu dwa :) Znika szybciutko :)
UsuńZaraz zrobię, a jak mi nie wyjdzie to będzie na Ciebie :)
OdpowiedzUsuńIle mąki jest w nutellówce? Mniej niż w zwykłej szklance?
Wyjdzie, zawsze wychodzi, nawet mnie :)
UsuńSzczerze mówiąc to nie wiem... bo moja mama robiła zawsze wg nutellówek i tak sobie zapisałam, ale nie porównywałam. Jeśli nie upiekłaś to jutro zmierzę... ale myślę że w nutellówce jest nieco mniej
Takiego apetytu narobiłaś...! :)
OdpowiedzUsuńWiesz dobrze, że uwielbiam robić innym smaczek w różnych kwestiach :)
UsuńCiasto proste, kiedyś wypróbuję. uśmiecham się, bo ja też przypinam spinaczami papier ;-)
OdpowiedzUsuńNawet bardzo proste :) Bo to dobry patent a i dziecko ma przy okazji ważną misję :)
UsuńRzeczywiście bardzo prosty przepis. Może wypróbuję w najbliższą sobotę :)
OdpowiedzUsuńProstszego nie znam :) Smacznego!
UsuńAle jestem ciekawa tego ciasta. W weekend wypróbuję przepis, wygląda smakowicie :) Podejrzewam, że można tu wykorzystać zamiast jabłek także inne owoce np. brzoskwinie czy śliwki?
OdpowiedzUsuńJest mokre, smaczne i szybko się robi. To ciasto próbowałam tylko z jabłkami, bo jednak inne owoce mają inny ciężar i inaczej się zachowują a śliwki czy brzoskwinie są właśnie ciężkie. Do śliwek polecam Ci inny przepis, który publikowałam na blogu
UsuńI siedzi podwójna blacha w piekarniku. Pachnie cudnie, bo jabłka opruszyłam cynamonem :)
OdpowiedzUsuńLiczę, że będzie pysznie :)
Usuń