Strony

piątek, 14 października 2016

Schab według Michela Morana

Nie wiem jak podobają Wam się posty, które pojawiają się u mnie w ostatnim czasie - dotyczące dziedziny kulinarnej? Chcecie czasem takie smakowitości? Może sami polecicie mi coś ciekawego?

Jako, że nie tylko słodkościami człowiek żyje, dziś coś bardziej treściwego - mięsiwo! Jak to zrobić, by kotlety ze schabu były miękkie?

Robię to w nietypowy sposób - według polecanego przez Michela Morana przepisu.

Proporcje na 30-40 dkg schabu.

Kotlety (grubości 1-2cm) przyprawić solą i pieprzem i odstawić do lodówki na godzinę lub dwie.





Mięso podsmażyć na nagrzanej patelni, bez tłuszczu!!! Jak na poniższym zdjęciu kotlety mają być tak przysmażone z obu stron, jakby były spalone.



Pod koniec smażenia można dodać 1 posiekaną cebulkę. Kiedy będzie lekko zarumieniona włożyć na patelnię wszystkie kotlety i zalać wodą, by były przykryte. Nie pozbywać się tego co wytworzyło się na patelni podczas smażenia!!!
Można dodać pokrojoną w talarki marchewkę, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz... Co kto lubi...



Dusić pod przykryciem do miękkości (około 40-60 minut), pilnować by mięso były przykryte wodą, w razie braków dolewać.


Na koniec, gdy mięso będzie miękkie, zagęścić łyżką mąki wymieszaną w osobnym naczyniu z 50ml zimnej wody i 1 łyżką śmietany.


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Och jedzenie, tak bardzo je kocham:) I takie posty kulinarne, dlatego, że każdy gotuje inaczej, a ja często nie mam pomysłu na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też czasem nie mam pomysłu i przeszukuję blogi kulinarne i niekulinarne w poszukiwaniu inspiracji :) Wolę takie niż wydumane i wyszukane a ten dobry i mięciutki a do tego prosty :)

      Usuń
  2. Lubię takie posty i chętnie poczytam je u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Super, to będę czasem coś podrzucać :)
      Dziś akurat robiłam ten schab, ale z wariacjami, bo dodałam podsmażoną paprykę, marchewkę i pieczarki :)

      Usuń
  3. Mniam, mniam, mniam. Uwielbiam schab pod każdą postacią, więc chętnie wypróbuję ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń

Przeczytałaś/-łeś to co napisałam, napisz co o tym myślisz, będzie mi miło :)

Zastrzegam sobie prawo do usuwania komentarzy anonimowych, obraźliwych i spamu.