Strony

piątek, 2 czerwca 2017

EDIT - Konkurs urodzinowy - wyniki zadania nr 8

Było już coś o treści książki, było o okładce zatem może dla odmiany zajmiemy się jedzeniem? :)

To było bardzo luźne zadanie i brzmiało:

Kilka dni temu skończyłam czytać książkę, w której wydawnictwo przygotowywało książkę kucharską nieżyjącej już bohaterki do wydania. Szkoda, że nie mogę poznać zawartości, bo czasem już brakuje mi pomysłów... Podziel się swoim ulubionym przepisem na danie dla mięsożerców


7 uczestników postanowiło podzielić się ze mną swoimi przepisami na danie mięsne. Sprawdźmy co polecacie:
 

Katarzyna Iwańczak
"Gołąbki po nowemu"
Około 0,5 kg mięsa,
szklanka ryżu,
pół główki białej kapusty,
warzywa,
cebula,
przyprawy
Surowe mięso zmielić, kapustę pokrojoną, nasoloną, odciśniętą wymieszać z pokrojoną cebulą, ugotowanym ryżem, dodać dwa jajka.
Podlać wodą starte na tarce różne warzywa,
Uformować w rękach gołąbki, obtoczyć w mące, obsmażyć. Dusić gołąbki w warzywach.



Marzena Pająk
Jestem mięsożercą. Nie ma co ukrywać. Najbardziej lubię grillowaną pierś kurczaka w ziołach, fryteczki i sałatkę ;) Przesyłam Ci zdjęcie mojego pysznego obiadku :) Po zjedzeniu mięska lepiej się czyta. Ale, żeby nie było, staram się, żeby moja dieta była urozmaicona :)



Czarne Espresso
Kotlety mielone z pieczarkami i serem
- ½ kg mięsa mielonego
- 250 g pieczarek
- natka pietruszki
- starty żółty ser
- 2 łyżki majonezu
- przyprawa typu Vegeta
- 2-3 jajka
- 2-3 łyżki mąki
- łyżka masła
- tłuszcz do smażenia
- bułka tarta
- sól, pieprz



Jajka mieszamy z majonezem, serem żółtym, mąką, posiekaną natką i Vegetą oraz solą i pieprzem. Oczyszczone pieczarki drobno kroimy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy na maśle, aż woda odparuje. Mięso mieszamy z pieczarkami i masą jajeczną i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Po wyjęciu z lodówki dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Podajemy z ziemniaczkami i surówką






Paulina Sarnecka
Lazania
800 g mięsa mielonego
opakowanie makaronu do lasagne
4 cebule
3 ząbki czosnku
pęczek selera naciowego (można pominąć, ja lubię jak coś chrupie między zębami)
2 puszki pomidorów krojonych
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka oregano
pieprz
sól
smalec (może być olej)



Na sos beszamelowy:
100 g masła
100 g mąki
400 ml mleka
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki białego pieprzu
300 g startego na grubych oczkach żółtego sera ( u mnie kilka różnych rodzajów)
1 żółtko (można dać całe jajko)



Przygotowanie
1. Cebulkę kroję w kostkę. Podsmażam na smalcu w dużym garnku, gdy zmięknie dodaję mielone mięso. Smażę oba składniki do zbrązowienia mięsa, dodaję pomidory z puszki. Duszę pod przykryciem ok 15 minut. Następnie dodaję pokrojony w kostkę naciowy seler, czosnek, koncentrat pomidorowy, przyprawy i zioła. Gotuję 5 minut.
2. Szykuję składniki na sos.
Mleko wlewam do puszek po pomidorach, wtedy sos beszamelowy nabiera ładnego różowego odcienia.
3. W rondelku roztapiam masło i łączę z mąką. Do istniejącej zasmażki wlewam powoli zimne mleko. Teraz mieszam dość długo, aby sos się nie przypalił. Gdy zgęstnieje odstawiam z palnika. Następnie dodaję żółtko, połowę żółtego sera, gałkę muszkatołową i pieprz.
4. Dużą blachę smaruję masłem. Wlewam 1/4 sosu i układam surowe płaty makaronu tak aby nie zachodziły na siebie. Następnie rozkładam mięso. Ponawiam czynność dopóki nie skończą mi się składniki. Ważne aby na samej górze był sos beszamelowy.
5. Wkładam do rozgrzanego piekarnika 220 stopni na 40 minut. Na 5 minut przed podaniem posypuję lasagne startym serem.






Bernadeta Rohda
Przepis na karkówkę w w pikantnym sosie serowo- śmietanowym
Składniki
- karkówka
- sos tao tao słodko-pikantny
- serki topione goudy w plastrach 2-3 op
-śmietana 18% 1-2 op
- przyprawy sól, pieprz albo inne ulubione
- zioła szczypior lub natka
Wykonanie
Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na plastry.
Rozklepać i przyprawić solą i pieprzem, można dodać inne ulubione przyprawy albo specjalną przyprawę do karkówki(można ją także dzień wcześniej zamarynować).
Karkówkę obsmażyć z obu stron na oleju, następnie przełożyć do garnka lub brytfanny i w odrobinie wody dusić do miękkości i kruchości(pamiętać o dolewaniu wody).
Następnie przygotować naczynie żaroodporne, na dnie ułożyć plastry serka topionego, potem plastry karkówki i ponownie serki (oczywiście można zrobić więcej warstw, bo to zależy od wielkości naczynia). Śmietanę wymieszać z sosem tao tao, dodać sosu tyle na ile lubimy ostre danie i połączyć do uzyskania jednolitego koloru (można sos posolić i dodać odrobiny pieprzu, ale nie jest to konieczne).
Sosem zalać karkówkę z serkami. Wstawić do piekarnika na 180-200 stopni. Piec do momentu aż sos się zarumieni i będzie delikatnie bulgotał.
Na koniec można posypać karkówkę posiekanym szczypiorkiem albo natką pietruszki.
Karkówka świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i grillowanymi warzywami, albo jako samodzielne danie.



Chaga
Mięso w sosie śliwkowo-grzybowym:
1.Dowolne mięso, najlepiej karkówka lub polędwiczki, schab (na zdjęciu).
2.Garść suszonych śliwek (opcjonalnie można dodatkowo dodać trochę żurawiny i/lub rodzynek).
3.Kilka suszonych grzybków (podgrzybki lub prawdziwki),
4.Duża cebula,
5.2-3 plastry szynki (opcjonalnie jeśli jest w domu).
6.Wytrawne czerwone wino.
7.Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, słodka papryka, olej.
Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką.
Śliwki przepłukać i zalać czerwonym winem. Grzyby umyć i zalać wodą (niech się moczą ½ do 1 godz.)
Cebulę pokroić w piórka. Śliwki, szynkę i grzyby pokroić w paski. Wino po śliwkach i wodę po grzybach wykorzystamy do sosu.
Do garnka wlewamy trochę wody (tyle, żeby pokryła mięso), solimy(1/2 łyżeczki) gotujemy z zielem angielskim i liściem laurowym.
Mięso oprószamy mąką i obsmażamy na oleju. Wkładamy do garnka.
Na patelni po smażonym mięsie, podsmażamy cebulę i szynkę, po chwili dodajemy grzyby i śliwki. Zalewamy winem i wodą po grzybach. Przyprawiamy do smaku. Dusimy kilka minut, mieszając, następnie przekładamy do mięsa. Gotujemy na małym ogniu niezbyt długo, aż mięso będzie miękkie.
Najlepiej smakuje z ryżem i dowolną zieleniną.





Beata Kandzia
KOTLETY SCHABOWE Z ŻÓŁTYM SEREM

Składniki:
70 dag schabu bez kości,

20 dag twardego sera,
2 jajka,
sól,
pieprz,
przyprawa do mięsa wieprzowego,
bułka tarta,
tłuszcz,
1-2 cebule,
keczup



Wykonanie:
Schab pokroić na porcje, natrzeć solą, pieprzem, przyprawą do mięsa, po czym cienko rozbić. Na każdy kotlet nałożyć plasterek sera, złożyć na pół, panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na tłuszczu, trochę dłużej niż zwykłe kotlety. Przed podaniem na każdy kotlet nałożyć trochę smażonej cebuli i polać keczupem.





Znacie te dania? Coś polecacie? A które dania mnie zainspirowały? Na które mam ochotę?

Katarzyna Iwańczak - 2 pkt.
Marzena Pająk - grillowana pierś niewątpliwie jest smaczna, ale niestety brak w Twojej wypowiedzi choćby namiastki przepisu - 0 pkt.
Czarne Espresso - 3,5 pkt.
Paulina Sarnecka - 5 pkt.
Bernadeta Rohda - 5,5 pkt.
Chaga -  5,5 pkt.
Beata Kandzia - 2 pkt.

Pozostaje mi zrobić dobre zakupy :) Ślinka mi cieknie...


Edit - 03.06.18:00

Z uwagi na to, że w osiedlowym sklepie nie mam nieograniczonych możliwości wypróbowałam na obiad danie Bernadety - teraz już wiem, że bynajmniej dla nas muszę dać mniej sera i śmietany, za to sosu TaoTao dałam za oszczędnie, bałam się ostrego, ale się rozmył...
Zrobiłam fotkę z tak zwanego "w międzyczasie", potem już nie zdążyłam :)


Na pewno jeszcze kiedyś zrobię, ale z modyfikacjami pod nasz smak :)

12 komentarzy:

  1. Ciekawe przepisy, od ich czytania aż się głodna zrobiłam :) Najbardziej zaciekawił mnie przepis na mięso w sosie śliwkowo-grzybowym, może kiedy go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepisy godne przetestowania. Już sobie trzy upatrzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, mnie też zaraz zacznie ślinka cieknąć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mięso w sosie śliwkowo-grzybowym brzmi bardzo apetycznie. Mam już na nie ochotę.
    Dziękuję za pierwsze punkty.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrze, że nie zdecydowałam się na to zadanie, bo pewnie miałabyś 2 przepisy na lasagne (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdarzają się zdublowane fotki, polecone książki... nic mnie nie dziwi :)

      Usuń
  6. Wszystkie przepisy brzmią smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mi miło, że wypróbowała Pani mój przepis. Oczywiście jak najbardziej ilość składników można modyfikować pod swój smak.Ja też nie zawsze trzymam się przepisów ��Mam nadzieję, że danie smakowało całej rodzinie. Dziękuję za przyznane punkty. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mi miło, że wypróbowała Pani mój przepis. Oczywiście jak najbardziej ilość składników można modyfikować pod swój smak.Ja też nie zawsze trzymam się przepisów ��Mam nadzieję, że danie smakowało całej rodzinie. Dziękuję za przyznane punkty. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa jestem ogromnie, które dwa/trzy chcecie wypróbować... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Przeczytałaś/-łeś to co napisałam, napisz co o tym myślisz, będzie mi miło :)

Zastrzegam sobie prawo do usuwania komentarzy anonimowych, obraźliwych i spamu.